Bitcoin Stok Alış Modeli Nedir?
Bitcoin ve diğer kripto paraları fiyatlandırmak amacıyla stok akış modeli (S2F) kullanılmaya başlanmıştır. Fiyat modellenmesi için kullanılmış olup yeni olmadığını söylemeliyiz. Bitcoin için ilk kez 2019 yılında kullanıldı. Bir varlığın kıtlığının daha büyük değere sahip olmasına yol açtığı fikrine dayanır. Stok birimlerinin akış birimlerine bölünmesiyle genel bir formül elde edilir. Stok akış modeli grafiği ile bir varlığın hem rezervi hem yıllık üretimini öğrenebiliriz. Rezervde tutulan varlık miktarıysa her yıl üretilen miktara göre belirlenmektedir.
Bitcoin Stok Akış Modeli Nasıl Çalışır?
Çok yüksek stok/ akım oranına sahip olan varlıklar o varlığın mevcut miktarına göre daha az arz eklenmesi durumunda daha çok kıtlığı gösterir. Bu durum yatırımcılar için oldukça değerlidir. Stock-to-flow nedir sorusuna Bitcoin yarılanmaların stok akışına göre çalıştığını söylemeliyiz. Bu sebeplerle endüstriyel alanda üretilen tüketim malları, metaları daha düşük stok akış oranına sahiptir. Varlıkların üretimi, envanterleri yatırım amaçlı olmayıp çağdaş piyasa taleplerini karşılamak için tutulması mantıklıdır.
Stok Akış Modelinin Kullanım Alanları
Stok akış modeli Bitcoin’in stok/akış oranını hesaplamakta, grafiğe çizgisel olarak aktarmaktadır. Bitcoin için fiyat tahmininde bulunarak BTC’nin gerçekte olan fiyatı performansı noktalarla yansıtılmaktadır. S2F bitcoin ilişkisine baktığımızda noktalar kırmızı-mavi arasında değişen renkleri, sonraki yarılanmaya kadar ne kadar süre geçeceğini göstermektedir diyebiliriz. Mavi çizgiler en yakın noktayı, kırmızı noktalar en uzak yeri gösterir.
Halving’in Stok Akış Modelinde Önemi
Bitcoin blok ödülü 2020 yılının Mayıs ayında gerçekleşen son yarılanma ardından 6,25 Bitcoin’e gerilemiştir. Günde ortalama 900 Bitcoin dolaşıma sokulur. Bu durumda Bitcoin stok akış oranı 52 olarak hesaplanır. Bitcoin stok akışı son yarılanmadan önce 27 idi. Kripto paralar halving sayesinde daha nadir bulunur hale gelmekte, değer saklama aracı olarak görülmektedir. Bitcoin enflasyon azaltan mekanizmaya sahiptir. Halving mekanizması son Bitcoinin madencilikle çıkarılacağı güne dek işlenmeye devam eder. Hesaplamalar yarılama ardından Bitcoin değerinin 0 BTC’ye gerileyeceğini gösterir. Bitcoin stok akış oranı 33 halving gerçekleşene kadar, 132 yıl artmaya devam edecektir.