BUSD – USDC – USDT Karşılaştırması

Binance USD, USD Coin ve USDT (Tether) coinler hangi amaçla kullanılıyor ve aralarında ne gibi farklar var? İçeriğimizde.

Kripto paralar kullanıcılar tarafından ağırlıklı olarak USDT, BUSD ve USDC çifti ile alınıp satılıyor. Bunun nedeni ise cüzdanınızda bulunan kripto paraların her an düşüş yaşama ihtimalinin olmasıdır. Yatırımcılar kripto para piyasasının riskli oluşu sebebiyle genellikle Kripto para/USDT işlem çifti ile stop loss koymaktadır. Bu sayede yatırımlarını katlanmak zorunda olmayı göze aldıkları fiyata emir vererek koruyabilmektedirler.

BUSD, USDC, USDT gibi stabil kripto paralar arz ve talebe bağlı olarak küçük oynamalar yapsa da 1 ABD dolarına endekslenmiştir.

Stabil kripto para üreticileri belli aralıklarla şeffaflık raporları yayımlamakta kullanıcıların kafalarında soru işaretlerini gidermektedir. Bitcoin’in yanı sıra şuan 8.600’den fazla altcoin bulunuyor. Dijital paralar arasında ilk 30 içinde olan Tether, BUSD ve USD Coin sabit coinler olarak adlandırılıyor.

USDT, BUSD, USD coin farkı en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Binance USD (BUSD), USD Coin (USDC) ve Tether (USDT) dünyanın rezerv para birimi olan ABD Dolarını takip eden paralardır. Kendilerini diğer kripto paralara göre daha düşük volariteli hale getirmektedir. Kripto paralar para arzı, ABD Dolar akışının kontrolünde bir etkiye sahip değildir.

Güvenlik Bakımından BUSD, Tether ve USD Coin

USDC yazılım, sistem açısından bakıldığı zaman güvenlik seviyeleri yüksek merkezli bir paradır. Riskleri de vardır diyebiliriz. Riskler bazında baktığımızda USDC’ye ait herhangi bir adres tespit edildiğinde o adres kalıcı ya da geçici olarak dondurulabilir. Tether(USDT) alım satımlarını ve USDC işlemlerini aracı borsalardan 7/24 yapmak mümkün. USD Coin yaratıcıları önlemlerini bu doğrultuda almakta, güncellemelerini yapmaktadır. BUSD ise Binance’in güvencesindedir.

Binance USD (BUSD) Hakkında Bilgiler

BUSD, Binance’in stabil coinidir. Değeri 1$’a sabitlenmiş görünse de piyasadaki dalgalanmalara göre 0.96 ~1.05 arasında değişiklik göstermektedir. Örneğin Binance  Launcpool’da yeni bir proje açıklayarak BUSD ile stake işlemi yapan kullanıcılara ödül vereceğini açıkladığında 1 BUSD = 1.05 USDT gibi bir değere kadar çıkabilmektedir.

binance-usd
binance-usd

BUSD (BUSD)

Price
$ 0.993171

Tether(USDT) Hakkında Bilgiler

2014 yılında piyasaya çıkan Tether’in üreticisi Tether Inc. firmasıdır. Orijinal ismi Realcoin’dir. Bitcoin ve diğer kripto paraların aksine Tether tek şirketin elindedir. Tüm arz bu şirketçe gerçekleşmektedir. Kontrol edilerek şeffaflık, kısıtlanmaktadır. Tether USDT nedir sorusuna dijital para olarak karşımıza çıktığında piyasa katılımcıları tokenlerin ABD dolarıyla desteklendiğine inanmaktaydı diyebiliriz. Dolaşım 30,3 milyondur. Blok zincirininse;

  • OMNI
  • TRON (TRC20),
  • Ethereum (ERC20)
  • EOS, Liquid,
  • Algorand,
  • BSC olduğunu söyleyebiliriz. Denetimler kapalı olup şeffaflık raporu sunmaktadır. Tether 14 Mart 2019 tarihinde şirketlerin kredilerini etkileyecek değişikliğe imza attı. Şu an Tether (USDT); Bitcoin, Ethereum, Binance Coin ardından piyasa değeri bakımından en büyük 4. dijital para konumundadır.
tether
tether

Tether (USDT)

Price
$ 1.00

Tether’in Avantajları Nelerdir?

USDT reel para destekli bir kripto para birimi olan ABD Dolarına bağlıdır. USDT fiyatını soranlarına dolar bazında değiştiğini şu an itibariyle 16,50 TL olduğunu söyleyebiliriz. Tether karşılığı şirket kasasında bulunur ve fiyatı sabittir. Reel para birimi küçük masraflarla transfer edebilmeye imkan tanır. Bitcoin blok zinciri sisteminde Omni Layer ile destekleniyordu. Omni Leyer blockchain ağının isteklerini karşılayamaması sonucunda ERC-20 sistemine geçiş yapılmıştır.

USD Coin(USDC) Hakkında Bilgiler

2018 yılında piyasaya girmiştir. Centre(Konsorsiyum) firması tarafından üretilmiştir. 1 dolara sabitlendiği belirtilen kripto para birimidir. Amerika Birleşik Devletleri merkezinde ki Coinbase, Circle tarafından desteklenen açık kaynaklı teknoloji projesi olan Centre tarafından geliştirilmiştir. Centre firması yönetimini sağladığı stabil coin olan USDC’yi sürekli izlemekte, her 1 dolarını özel denetlemeye tabi olan kasasında tutmaktadır. Bu şekilde USDC fiyatının her zaman 1 ABD Dolarına sabit hale getirilmesi hedeflenmiştir.

usd-coin
usd-coin

USDC (USDC)

Price
$ 1.00

6,6 milyon dolaşıma sahiptir. Blok zinciri olarak Ethereum(ERC20), Algorand, Stellar, BSC gösterilir. Denetimler açıktır. USD Coin raporları şeffaflık raporlardır. Centre’nin açık kaynak kodlu, şeffaf, stabil kripto parasının alt yapısı paranın akıllı kontratlarla etkileşim içinde olmasını sağlar. Yazılım geliştiriciler parayı blok zincirler üzerinde kullanmak için elverişli yollar sunmaktadır. Lisanslı şirket tarafından yönetilen USD Coin kullanmak isteyen işletmeler Müşterilerini Tanı/ Anti-kara para aklama prosedürlerine uyumlu durumdadır. USDT mi BTC mi alınmalı sorusuna ise kullanıcıların yatırım planları doğrultusunda hareket etmesi, verileri izlemesi gerektiğini söylemeliyiz.

USDC Nasıl Saklanır?

USDC Ethereum ağını kullanır. Ethereum ağına bağlanan, ERC20 akıllı kontratını destekleyen cüzdanlarda USDC saklanmasına imkan vardır. USD Coin Centre’nin stabil coinler için oluşturduğu USDT’den sonra en yüksek piyasa değerine sahip stabil coin’dir. Mobil, donanım, masaüstü, çevrimiçi cüzdanlarda saklanabilir. İstenilirse kağıt cüzdan oluşturulup Ethereum saklanabilir.

Ethereum blok zincirinin tamamı indirilmek istenirse uygulamalar kullanılabilir.  Blok zincirinin tamamını indirmek oldukça zaman alıcıdır. Bunun yanı sıra bant genişliğini, internet kotasını da bitirir.  Blok zincirinin tamamını senkronize etmek istenmiyorsa tarayıcıların eklentileri tercih edilebilir. USDT/USD ise USDC’yle aynı olmayıp Tether grafiğini kullanıcılara sunar.  Ethereum, USD Coin, diğer ERC20 tabanlı kripto paralar saklanabilir.

Cüzdan seçerken dikkat edilecek en önemli konu özel anahtarlardır. Seçilen cüzdanın 12 ile 24 kelimelik özel anahtar kelime gruplarını verdiğinden emin olunmalıdır. Anahtar kelimelerin saklanması cüzdanların kurtarılabilmesi için tek yoldur diyebiliriz. USDC Coin sürekli internete bağlı olmayan donanım cüzdanlarında saklanabilmektedir.

yfi coin incelemesi başlıklı içeriğimiz ilginizi çekebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu