Stabilcoin nedir ve neden onlara yatırım yapmalısınız?
Stabilcoin, zaman içinde sabit bir değeri korumak için tasarlanmış bir tür kripto para birimidir. Bir stablecoin’in değeri tipik olarak belirli bir gerçek para birimine, genellikle ABD dolarına sabitlenir. Bu kurulumda, kripto para biriminin bir birimi tipik olarak gerçek para biriminin bir birimine eşittir. Bitcoin gibi son derece değişken kripto para birimlerinin aksine, stabilcoinlerin fiyatının dalgalanması amaçlanmamıştır.
İşte stabil coin’lerin nasıl çalıştığı, hangi riskleri barındırdıkları ve bir stabilcoin’in güvenli olup olmadığının nasıl kontrol edileceği.
Stabil paralar: Ne oldukları ve nasıl çalıştıklarını inceleyelim
Stabilcoin, değeri başka bir varlığa, genellikle ABD doları veya euro gibi para birimlerine sabitlenmiş, ancak başka varlıklar da mümkün olan bir kripto para birimidir. Bu tür bir kripto para, temel alınan varlığı izleyerek, değerini en azından sabitlendiği para birimine göre zaman içinde sabit hale getirir. Gerçekte, dayanak varlık, örneğin dijital bir dolar gibi elektronik hale gelmiş gibidir.
Amaçları bir varlığı izlemek olduğundan, sabit paralar genellikle sabitlendikleri belirli varlıklar tarafından desteklenir. Örneğin, bir stablecoin veren kuruluş, tipik olarak, dayanak varlığı elinde tutan bir finansal kurumda bir rezerv kurar. Bu nedenle, bir stablecoin 100 milyon dolarlık rezerv tutabilir ve madeni para başına sabit değeri 1 dolar olan 100 milyon jeton çıkarabilir. Bir stablecoin’in sahibi parayı nakde çevirmek isterse, gerçek para nihayetinde rezervden alınabilir.
Bu yapı, hiçbir şey tarafından desteklenmeyen Bitcoin ve Ethereum gibi çoğu kripto para biriminin aksine duruyor. Stabil paralardan farklı olarak, bu diğer kripto para birimleri, spekülatörler kar için ticaret yaparken fiyatlarını yukarı ve aşağı ittiğinden büyük ölçüde dalgalanır.
Pek çok stabilcoin, sabit varlıklar tarafından desteklenirken, diğerleri değildir. Bunun yerine, bu diğerleri, kripto paranın fiyatını sabit bir değerde tutmak için teknik araçlar (kıtlık yaratmak için madeni para arzının bir kısmını yok etmek gibi) kullanırlar. Bunlara algoritmik stabilcoinler denir.
Stabilcoin’ler kripto ticaretinde neden popüler?
Stablecoin’ler, birçok ana akım kripto para biriminin temel sorunlarından birini çözüyor; yani, şiddetli dalgalanmalarının onları gerçek işlemler için kullanmayı imkansız olmasa da zorlaştırması.
NFT’ler için bir pazar yeri olan Acquicent’in kurucusu Anthony Citrano, “Bitcoin ve Ethereum gibi dijital para birimleri son derece değişken ve bu da kendi terimleriyle fiyatlandırmayı çok zorlaştırıyor” diyor. “Stablecoinler, fiyatlarını bilinen bir rezerv para birimine kilitleyerek bu sorunu önler.”
Ek olarak, kararlılıkları, birçok stabilcoinin bir kripto komisyonculuğu içinde işlevsel bir para birimi olarak kullanılmasına izin verir. Örneğin, tüccarlar Bitcoin’i dolar yerine Tether gibi bir sabit paraya çevirebilir. Stablecoin’ler 7/24 mevcuttur, bu da onları gece ve hafta sonları kapalı olan bankacılık sistemi aracılığıyla elde edilen nakitten daha erişilebilir hale getirir.
Stablecoin’ler, şartları yerine getirildiğinde otomatik olarak yürütülen bir tür elektronik sözleşme olan akıllı sözleşmelerle de kullanılabilir. Dijital para biriminin istikrarı, daha değişken kripto para birimleriyle uğraşırken ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkları önlemeye de yardımcı olur.
En popüler stabilcoin’ler den bazıları nelerdir?
Stablecoin’ler genellikle diğer kripto para birimleriyle aynı basını (ve heyecanı) görmezler, çünkü kısmen aynı türde “hızlı zengin olma” fırsatı sunmazlar. Ancak Ekim 2021 itibariyle piyasa değerine göre en popüler kripto para birimlerinden birkaçı:
- Tether (USDT): 68 milyar dolar
- USD Coin (USDC): 33 milyar dolar
- TerraUSD (UST): 3 milyar dolar
- Binance USD (BUSD)
Tabii ki, bu madeni paraların boyutu, yaklaşık 1,1 trilyon dolarlık piyasa değeri olan Bitcoin ve 400 milyar dolardan fazla değere sahip Ethereum gibi en büyük kripto para birimleriyle karşılaştırıldığında sönük kalıyor.
Stabilcoinlerin riskleri nelerdir?
İlk bakışta, stablecoin’ler düşük riskli görünebilir. Popüler kripto para birimleriyle (hiçbir şey tarafından desteklenmeyen) karşılaştırıldığında, öyleler. Ancak stabilcoin’ler bazı tipik kripto riskleri ve en azından kendi risklerinden birini sunar:
- Güvenlik: Diğer kripto para birimleri gibi, sabit paralar da, ister kendi dijital cüzdanınız, ister bir komisyoncu veya borsada olsun, bir yerde tutulmalıdır. Ve bu, belirli bir ticaret platformu yeterince güvenli olmayabilir veya bazı güvenlik açıklarına sahip olabileceğinden riskler sunar.
- Karşı taraf riski: Kripto para birimi merkezi olmayan bir şekilde dağıtılmış gibi görünse de, gerçekte bir işlemde, rezervleri elinde bulunduran banka ve stablecoin’i çıkaran kuruluş da dahil olmak üzere birkaç tarafla uğraşıyorsunuz. Para biriminin değerini koruması için doğru şeyleri (güvenlik, uygun şekilde rezerve etme vb.) yapıyor olmaları gerekir.
- Rezerv riski: Stabilcoin ekosisteminin önemli bir unsuru, bir stabilcoini destekleyen rezervlerdir. Bu rezervler, bir stablecoin’in değerindeki son dayanak noktasıdır. Onlar olmadan, madeni para veren kuruluş, bir sabit paranın değerini tam bir güvenle garanti edemez.
Citrano, “Stablecoinlerin birincil riski, olduklarını söyledikleri rezerv para birimleri tarafından tam olarak desteklenmemeleridir” diyor. “İdeal bir durumda, stablecoin’i ihraç eden kişi, stabilcoini tam olarak desteklemek için yeterli para birimi rezervine (nakit veya diğer oldukça güvenli yatırımlar olarak) sahiptir. Yüzde 100’den az olursa ve risk ortaya çıkar.”
Stabilcoinler ne kadar güvenli?
Peki, bir stablecoin’in güvenli olup olmadığını nasıl anlarsınız? Yayıncının beyanlarındaki ince baskıyı okumanız gerekecek. Citrano, bunu yapmanızın kesinlikle çok önemli olduğunu söylüyor.
“İhraççının rezerv raporlarını kontrol edin” diyor. “Herhangi bir rezerv raporu sağlamazlarsa, son derece dikkatli olun.”
Ve o zaman bile, stabilcoin sahipleri, kripto paralarını tam olarak neyin desteklediğine dikkat etmelidir. Stabilcoin Tether, yakın zamanda rezervlerle ilgili açıklamaları nedeniyle ateş altında kaldı. Ve kripto para biriminin tamamen rezerve edildiğini düşünenler dikkatli olmalı.
31 Mart 2021 rezerv raporunda şirket, yükümlülüklerinden daha fazla rezervi olduğunu gösterdi. Bu görünüşte iyi, ama şeytan ayrıntıda gizli:
- Rezervlerinin yaklaşık yüzde 76’sı nakit veya nakit benzerleri olarak tutulmaktadır (büyük çoğunluğu kısa vadeli kurumsal borçlardır ve ticari senet olarak da bilinir).
- Yaklaşık yüzde 13’ü teminatlı kredidir.
- Yaklaşık yüzde 10’u şirket tahvilleri, fonlar ve kıymetli madenlerdir.
Bu diğer varlıklar çoğu zaman gerçek nakit gibi davranabilir, ancak gerçek nakit değildir.
Yakından bakarsanız, yüzde 4’ten azı gerçek nakit, çoğu kısa vadeli şirket borcunda tutuluyor. Ve bu ticari kâğıt, özellikle acil durumlarda, gerçek nakit ile aynı değildir. Piyasalar düşerse, bu varlıklar (ve diğer nakit olmayan varlıklar) hızla değer kaybedebilir ve Tether kripto parasının tam olarak olması gerektiği anda tam olarak rezerve edilmesinden daha az hale gelebilir.
Bir stabilcoin, rezervlerinin yüzde 100’ünü (veya daha fazlasını) nakit olarak tutmayı taahhüt etmedikçe, madeni paraları kullanmak için nakitin orada olacağının garantisi yoktur. Bu durumda, stabilcoinlerin değeri stabilden çok daha düşük olabilir. Stabilcoin sahipleri, kendisini son derece modern olarak pazarlayan bir teknoloji için şaşırtıcı bir kader olan eski moda bir banka koşusunun kaybeden tarafında olabilir.
Son olarak, bir para biriminin güvenliğinin en iyi garantisi, insanların mal ve hizmetler karşılığında onu geniş çapta kabul edecekleridir. Ve ABD’de yaygın olarak kabul edilen tek para birimi – aslında, ürünlerin nihai olarak adlandırıldığı tek fiyat – dolar.
Sonuç olarak
Stablecoin’ler, çoğu kripto para biriminde eksik olan istikrarın bir kısmını sağlayarak onları gerçek para birimi olarak kullanılamaz hale getirir. Ancak stabilcoin kullananlar, sahip olduklarında aldıkları riskleri bilmelidir. Çoğu dönemde sabit paraların sınırlı riskleri varmış gibi görünse de, sabit paralar, onlara sahip olmanın en güvenli olması gerektiği bir krizde en riskli hale gelebilir.
busd, usdt, usdc karşılaştırması başlıklı yazı ilginizi çekebilir.