Testnet Nedir?
Blockchain uygulamalarının test edilmesi amacıyla yazılımcılar tarafından geliştirilen Testnet sistemi tüm testler tamamlandıktan sonra ana Blockchain ağı olarak ortaya çıkar. Testnet ağına bağlanmak için Bitcoin.org adresinden istediğiniz sisteme uygun olan cüzdanı indirmek ve kurmak gerekiyor. Bitcoin Core klasöründe Bitcoin Core Testnet uygulaması açıldığında Testnet ağına bağlanmış olunacaktır.
Yeni sürüm TestNet nedir sorusun eski Bitcoin sistemlerinde testnet için ayrı linkler bulunmadığını, yeni sistemin bu sorunları ortadan kaldırdığını söylemeliyiz. Eski sistemlerde yer alan Manuel bat dosyası oluşturma sorunları Testnet ile ortadan kalkmıştır. Yeni versiyon Bitcoin uygulamalarında Testnetler için ayrı linkler bulunuyor. Direkt olarak linklere tıklayarak blok zinciri Testnet sistemlerine bağlanılabilir. Günümüzde 3 Testnet versiyonu bulunuyor. Testnet 2 başlangıç bloklarının sıfırlandığı ilk testnet ortamlardır. Testnet 3 sistemi şuan mevcut test ağı olup son sürümüyle piyasada yer almaktadır. Üçüncü genesis bloğuyla tanıtılmıştır. Kullanıcılar Testnet sisteminin zorluk seviyelerinden şikayetçi iken Testnet3 sistemiyle bu sorunlar ortadan kalkmıştır.
Ana Bitcoin Blok Zincirleri ve Testnet Blok Zincirleri Arasında Farklar Nelerdir?
Testnet protokolü farklı DNS seedleri kullanır. Ana Bitcoin ağ protokolü 18333 portunu dinlemektedir buna karşın Tesnet 8333 portunu dinler. Ana Bitcoin RPC bağlantısını 18332 portunu dinlemektedir. Testnetse 8332 portunu kullanır. Testnet üzerinde de farklı ADDRESSVERSION alanı kullanır. Bu şekilde Testnet adreslerinin de Bitcoin ana zincirinde ki çalışması engellenmektedir. Protokol mesajlarının header byte dereceleri de farklıdır.
Testnet byte değeri 0x0B110907 olup Bitcoin değeri ise 0XF9BEB4D9’dur. Testnet zorluk seviyeleri Ana Bitcoin ağına göre daha düşüktür. Testnet üzerinde ortalama her yarım saatte bir blok bulunmazsa zorluk seviyeleri otomatik şekilde tek bloğun çıkarılması için de gereken minimum zorluk seviyelerine düşürülür. Testnet sisteminde yeni başlangıç blokları vardır. Testnet sisteminde IsStandart seçenekleri aktif olmamaktadır. Bu şekilde kullanıcılar da standart dışında olan özellikleri test edebilir. TestNet coin değeri olmayan, maddi değersiz olan bir sistem olup sistemde denetim yapılmasını sağlar.
Testnet Madenciliği ve Boyutları
Lokalde bitcoin kurmaksızın testnet üzerinde madencilik yapılmasına imkan veren bazı madencilik havuzları mevcuttur. Bitcoin ana blok zincirlerinin boyutları 200 GB civarındayken tesnet blok zincirleri boyutu yaklaşık 15 GB civarında yer alır. Testnet üzerinde yapılan işlemler Bitcoin ağı gibi olmayıp çok daha azdır. TestNet para kazanma imkanı olmayan, blok zincirlerinin çalışmasının test edilmesi sistemi üzerine odaklanmış bir sistemdir.
Testnet Sistemini Destekleyen Block Explorer’lar Hangileridir?
Testnet üzerinde yer alan işlemleri görüntülemek için hazır tarayıcılar vardır. Bu şekilde işlemler görüntülenebilir. Kripto TestNet nedir hangi Block Explorer’lar tercih edilir sorusuna
- BlockCypher,
- BlockTrailer,
- BitPay,
- Block.io,
- Biteasy,
- VBlockchain.info Testnet Explorer desteklidir cevabını verebiliriz.
Testnetten Mainnete Geçiş İşlemleri
Testnette yapılan işlemlerin hiçbir maddi değeri yoktur. Testnet ya da test ağı ifadeleri blok zincir geliştiricileri tarafından test edilmek amacıyla kurulmuştur. Ana ağa geçmeden önce alternatif değeri olan blok zincirleri ifade eder. Geliştiriciler MainNet sistemine geçmeden önce bulundukları TestNet sisteminde ağın tüm özelliklerini deneyebilir. Ağın çalışabilirliğini test eder. Ortaya çıkması muhtemel olan hatalar bu şekilde önceden gözlemlenebilir.
Ana ağ olan Mainnet sisteminde yaşandığı zaman geri dönüşü olmayan problemlerin bu şekilde önüne geçilmiş olur. TestNet ağında yaşanan hiçbir sorun ana ağa yansımamaktadır. TestNet MainNet ilişkisi test yapılması ardından blok zincirlerin sorunsuz çalışmasını ifade eder. Testnet kullanıcıları ve geliştiriciler bu ağda istedikleri bakiyelerle işlem yapabilir. Ağda bulunan tüm özellikler sistemle denenebilir.