Büyük Kayıplara Neden Olan Fomo Etkisi Nedir?
Fomo etkisine dair bilmeniz gerekenleri derledik.
İngilizcede Fear of Missing Out kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasından “FOMO” oluşur. Türkçe de Fomo deyiminin karşılığıysa “fırsatı kaçırma korkusu” dur. Kripto para dünyasında sıklıkla karşımıza çıkan “FOMO” pişmanlık duymamak için kullanılan bir terimdir. Kripto paralara yatırım yapan kişiler bu korkuyu en az bir kez yaşamıştır. Bu etki profesyonel kişilerden amatör yardımcılara kadar herkesi etkilemektedir.
Borsada fomo nedir sorusuna fomonun sosyal medya, borsa, kripto para dünyası vs. alanlarda çeşitli etkileri olduğunu söylemeliyiz. Kripto para dünyasında 7/24 alım, satım işlemleri devam etmektedir. Günün her saatinde düşüş, artışlar devam edebilir. Kripto para borsasında FOMO etkisine neden olan bazı etkenler vardır. Bu etkenler;
- Açgözlülük
- Kaygı
- Sabırsızlık
- Heyecan olarak sıralanabilir.
Yatırım yapılması istenen kripto para birimini izleyen yatırımcılar düşüş fırsatı beklemektedir. Fırsatların kripto para dünyasında aniden değişmesi yatırımcıların karar değişikliğine sebep olur. Fırsat arttığını gören yatırımcılar acele pozisyonlar açılıp düşüşler başladığı zaman hayal kırıklığına uğramaktadır. FOMO örneklerinden yakın zamanda olan 2017 yılında yatırımcılar yüksek rakamlardan kripto paraları almakta, zarara uğramaktadır. Kripto paraları büyük rakamlardan alanlar kayıplar yaşamıştır. Fomo etkisi aynı zamanda bireysel nitelik taşır. Bireyler şahsi yatırımları için fomo etkisine sahip olabilir.
Fomo sadece kitlesel bir dürtü değildir. FOMO akılcı düşünceler yerine duygusal davranışlar sergileme haliyle ortaya çıkar. En basit örneklerinden biri yatırımcıları “kripto parası olanlar lüks hayat yaşıyor” gibi kişiyi harekete geçiren düşünceye hızlıca itmesidir. Rasyonel olmayan davranışlara iten FOMO psikolojik olarak hızlı işlemler yaptırır. Zarara uğramamak içinde yatırımlar cezbeden hisselere göre değil somut bilgiler, grafiklere dayanarak yapılır.
Fomo Duygusuyla Nasıl Başa Çıkılır?
Kendi planlarını yapan, gireceği piyasaları önceden araştıran kişiler bilinçlenmekte, piyasaları takip etmektedir. Kendilerini daha geliştirmek, hobileri keşfetmek, sakin yapıya gelmek fomo etkilerini azaltır. Fomonun dengelenmesi ayarında kripto para almaya, acele kararlar vermemeye, etrafta olup bitenleri olduğu gibi algılamaya neden olur. Kripto para alıcılarının rasyonel kararlar verebilmesi gerekmektedir. FOMO hastalığıyla birlikte yatırımlar şekillenebilir. Diğer yatırımcıların sahip olduğu olanaklardan yararlanmak isterken büyük kayıplara yakalanılabilir. Zamansız yapılan yatırımların altında duygusal hareket ettirerek alınan kararlar yatar.
Yüksek Kazançları Kaçırma Korkusu
Kar fırsatını kaçırma korkusuyla varlığı satın alma noktasında acele eden yatırımcıların hissettiği duygudur. Şiddetli duygular söz konusu olduğu zaman çok fazla kişide FOMO olması parabolik fiyat hareketlenmelerine neden olabilir. Kripto para fomo nedir ne gibi zararları vardır konusunda büyük kayıplara neden olduğundan bahsetmeliyiz. Yatırımcıların sandalye kapma yarışında olması bir varlıktan hemen diğerine geçmesi çoğu zaman fomo etkisinin arttığının sinyalini verir. Uç piyasa koşulları piyasanın genel kurallarını değiştirebilir. Araştırmalar, grafik okuma, teknik analizler yapılmadan sadece artan fiyatlara bağlı olarak kripto para almak FOMO’ya kapıldığımızın göstergesi olarak karşımıza çıkar.
Medyanın Fomo Etkisi
Kripto para dünyasında blok ödülleri bazı yıllarda yarılanmıştır. 2012, 2016, 2020 yılları ortalama her 4 yılda yarılama olmuştur. Fomo etkisi nedir sorusuna bitcoin değerlerinin Halving yani yarılanmasıyla FOMO etkisi artacaktır. Mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen yarılanma durumu FOMO etkisini ortaya çıkarabilir. Ana akım medyanın ilgisiyse FOMO dürtüsünü harekete geçirebilir.
Kripto Para Yatırımlarında FOMO’nun Etkisi
Bireysel bir kavram taşıyan FOMO dürtüsü piyasaların genel anlamda etkilendiği kitle psikolojisinden farklıdır. Fomo hastalığı nedir sorusuna pek çok alanda fomo’nun psikolojimizi etkilediğinden bahsetmeliyiz. Bireylerin şahsi yatırımlarına dair tutumlar söz konusudur. Akılcı düşünceler yerine duygusal davranışlar sergilenmektedir.
binance’te hangi coinler var? başlıklı içeriğimiz ilginizi çekebilir.