Metaverse Nedir?
Son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir terim olan “metaverse” bir çeşit sanal evren olarak nitelendirilmektedir. Sanal dünyaların, internetin ve artırılmış gerçeklik teknolojisinin bir arada kullanıldığı bu teknoloji bir anlamda geliştirilmekte olan fiziksel gerçeklik evreni olarak da tanımlanmaktadır.
Metaverse teriminin ilk ortaya çıkışı 1992 tarihinde olmakla birlikte bu terimden ilk olarak bilim kurgu yazarı Neal Stephenson “Snow Crash” adlı romanında bahsetmiştir. Bu roman içerisinde tanımlanan metaverse, devasa bir sanal evrende artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan insanları kapsamaktadır. Gerçeğe en yakın sanal dünyanın ortaya çıkarılması hedeflenen bu projede insanlar sanal ortamlarda adeta kendi karakterleri ile aktiviteler gerçekleştirebilmektedirler. Bu bağlamda insanlar oturdukları yerden internet ve artırılmış gerçeklik yardımıyla farklı bir dünyanın içerisine girecek ve sanal dünyada gezintiye çıkabileceklerdir.
Metaverse coinleri başlıklı içeriğimiz ilginizi çekebilir.
Metaverse Nasıl Kurulacak?
Aslına bakılırsa metaverse evrenine giriş tam olarak bir geçiş şeklinde olmayacaktır. Bu geçiş uzun yıllar sürecek olup birçok teknoloji şirketinin bu alandaki çalışmaları günden güne artacaktır. Öyle ki, bir süre sonra birçok firma bu entegrasyona ayak uydurmaya başlayıp metaverse evreninden bazı hizmetler bile vermeye başlayabilir. Ancak unutulmamalıdır ki bu sistemin gelişimi için yalnızca internet yeterli olmayacaktır. İnternetin ortaya çıkışındaki asıl hedef insanlar arasındaki iletişimin daha hızlı olması ve bilgisayarlar arası dosya aktarımıdır. Dolayısıyla da metaverse evrenine geçişin sağlanabilmesi için farklı bir altyapıya ihtiyaç duyulmaktadır.
Video oyunlarda birlikte bir sanal dünya içerisinde bulunan kullanıcılar gibi metaverse evreni içerisinde de insanlar aynı zaman diliminde aktif olacaklardır. Fakat hem insan sayısının fazla olması hem de yüksek düzeyde bir eş zamanlılığın sağlanabilmesi adına çok daha gelişmiş bir altyapının ortaya çıkarılması en elzem konudur. Bu alanda birçok farklı şirket araştırma ve çalışma gerçekleştirirken bu şirketlerin başında da Facebook, Microsoft, Apple ve Amazon gelmektedir.
Metaverse Gelişimi İçin Çalışan Şirketler
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Metaverse sistemine geçiş gibi bir durumdan çok sistemin geliştirilmesi üzerine uzun soluklu çalışmalar yapılacaktır. Buna istinaden de çalışma gerçekleştiren hemen her şirketin bilinmesi mümkün değildir. Bu alanda yapılan çalışmalar oldukça fazla olmakla birlikte başı çeken şirketler ve sisteme katkıları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Metaverse sistemine diğer birçok şirketten daha ilgili olan şirket Facebook’tur. Öyle ki, şirket ismini değiştirerek “Meta” ismiyle anılmaya başlanmıştır. Bu durum özellikle Facebook’un dünya genelinde sosyalliği sağlayabilen en önemli şirketlerden birisi olması ile açıklanabilir. Özellikle dünyadaki insanlar arasında bir köprü görevi gören eski adıyla Facebook, yeni adıyla Meta şirketi sanal dünyaların oluşturulmasında da öncü bir davranışa sahiptir.
· Microsoft
Her ne kadar Facebook kadar olmasa da Microsoft da Office 365 ve Linkedin gibi uygulamalar sayesinde dünya genelinde milyonlarca insanın etkileşime girebilmesine vesile olmaktadır. Öte yandan yine Microsoft şirketi dünyanın önde gelen en büyük ikinci bulut depolama alanı satıcısı olarak bilinmektedir. Metaverse sisteminin tüm altyapısı düşünüldüğünde Microsoft şirketi tüm altyapıyı kapsayabilecek ürün yelpazesine sahip bir şirket niteliğindedir.
· Apple
Günümüzde tüketici elektroniği ürünlerin üretilmesinde büyük rol oynayan şirketlerden birisi de Apple’dır. Üstelik yalnızca tüketici elektroniğinde öncü olmakla kalmayıp, aynı zamanda şirket dünyanın en büyük oyun mağazalarının birinin de sahibidir. Bu bağlamda Apple şirketinin Metaverse dünyasına ilgi duyması da çok ilginç bir durum olmayacaktır. Öyle ki, şirketin Metaverse sistemine katkıda bulunacak AR cihazlarına ve Internet of Things (IoT) teknolojilerine yaptığı yatırımlar da her geçen gün artış göstermektedir.
· Amazon
Amazon da insanlar tarafından çok fazla kullanılan bir e ticaret sitesi olması avantajını Metaverse alanında kullanmak isteyen bir şirkettir. Özellikle dünya genelinde en çok alışveriş yapılan site olması Amazonun metaverse sistemi üzerinde de aynı başarıyı yakalamak istemesine neden olarak gösterilebilir. Bulut depolama alanında büyük bir satış ağına sahip olan şirketin aynı zamanda AR gözlük üretimi alanında çalışmalar gerçekleştirdiği de bilinmektedir.