Token ve Coin Farkı Nedir?

Token ile kripto paralar arasındaki farkın neler olduğunu inceledik!

Kripto paranın hayatımıza girmesi ile birlikte kripto para birimlerinin de popülerliği hızla arttı. Token, coin, bitcoin birbirinin yerine kullanılan kavramlar olsalar da aralarında bazı farklılıklar bulunmakta. BTC kişiden kişiye elektronik ödeme sistemidir. Bireylerin birbiri arasında yapabildiği, üçüncü aracı kuruma ihtiyaç  olmadan fon transferi yapabilmesini sağlar. Bitcoin ile yapılan işlemler geleneksel para yönetimi, borsa gibi işlemlerden oldukça farklıdır. Geleneksel sistemlerde oransal bir ücret alınmakta olup BTC’de kaç dolar gönderilirse gönderilsin aynı ücret alınmaktadır.  Dolayısıyla da bu durum sınır ötesi, büyük ödemelerde önemli bir konu haline geliyor.

Bitcoin üzerine kurulu olan Blockchain sistemi teknolojisiyse geleneksel sistemlerden daha güvenilir diyebiliriz. Blockchain sistemi dağıtık, merkezi olmayan şekilde çalışıyor. Blockchain üzerine kaydedilen işlemler dünyada dağıtık durumda olan binlerce bilgisayarda aynı anda kaydediliyor. Bitcoinle ilgili işlemleri değiştirmek, silmek isteyenler için aynı anda binlerce sisteme müdahale etmek gerekiyor. Hemen işlem ardından gelen tüm işlemlere de eş zamanlı şekilde müdahale edilmektedir. 1 Token kaç TL sorusuna 24 saatte meydana gelen değişimlerle değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz.

Blockchainle Korunan Kripto Para Dünyası

Blockchain sistemi kriptolojiyle korunmakta olup tüm bloklar kendinden önce gelen bloğun bilgilerini içeriyor. Bunların yanı sıra Bitcoin ile yapılan işlemler anonim olarak gerçekleştiği için güvenilir değilmiş gibi bahsediliyor. Dünyada dolandırıcılık veya kötü niyetli işlemlerde kullanılan kripto paralar nakit olarak el değişiyor. Blockchain sisteminde ise kayıtlı olan işlemler ilk işlemden son işleme dek özenle takip ediliyor. Binlerce bilgisayarda bulunan sistem cüzdan adresi ve IP numaralarıyla oldukça kolay olacak şekilde tanımlanıyor. Bitcoin sisteminde token oluşturulamadı ne demek sorusuna API Key, API Secret bölümlerinin düzeltilerek sorunların giderileceğini söylemeliyiz.

Altcoin Nedir?

Bitcoin’e alternatif olarak üretilen kripto para birimi altcoin adını alır. Token ne demek sorusunaysa blok zincir sisteminde dijital olarak transfer edilebilen varlık olduğunu söyleyebiliriz. Piyasada bulunan token, merkezsiz finans tokenleri, coin, stablecoin, non-fungible token’lerinin tümü de altcoin kategorisi altında değerlendirilebilir. Tüm altcoinler de Bitcoinler gibi Blockchain teknolojisini kullanıyor. Günümüzde piyasa değeri en yüksek olan Ethereum altcoinidir. ETH akıllı sözleşmeleri hayatımıza sokmakta olup ETH Ethereum platformunun kullandığı kripto para birimidir. Ethereum’un yanı sıra günümüzde popüler altcoin’ler arasında Ripple( XRP), Polkadot(DOT), Cardano( ADA), UnıSwap(UNI), Tether (USDT), Stellar(XLM) vardır.

Token ve Coin Ayrımı Nasıl Yapılır?

Coin ve tokenler sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyor. Ama bu iki kavram arasında küçük farklar var. Coinler kendi Blockchain’lerini kullanan varlıkların tanımlanmasında kullanılır. Blockchain’ler üzerinde çalışan varlıkları temsil eder. Token ve coin farkı kullanım alanlarına göre değişik tanımlar alır. Coin’ler gelecekte para birimi yerine kullanılacak şekilde tasarlanmıştır. Tokenler içinse böyle bir durum söz konusu değil. Coin’ler dolar, euro, TL gibi düşünülebilir. Tokenler ise şirket içinde kullanılan varlıklar olarak düşünülebilir.

Son zamanlarda popülerliği artan taraftar tokeniyse spor kulüplerinin kullandığı varlıklardır. Taraftar token alımları için Socios, Chiliz uygulamalarından ve Bitci’den borsalara girmeden önce yatırım yapılabilmektedir.

Stablecoinler ve NFT olarak tabir edilen coinler de popülaritesini artırmıştır. Stablecoin’ler geleneksel para birimine, kripto para birimine ya da değerli bir metale sabitlenebilir. NFT’ler ise tekil token olarak tanımlanır. Örnek verecek olursak Tether (USDT) dolar sabitli olan bir altcoindir. USDT’nin fiyatı ise birebir oranında sabittir. Doların ani değişim değerleri için de ödemelerde ve stop loss işlemlerinde tercih edilmektedir.

Token Değişimi Ne Demektir? 

Token swap kavramı token değişimi anlamına gelir. Token swap token’lerin yeni Blockchain’e veya akıllı sözleşmeye taşınmasını sağlamaltadır. Token’ler sıklıkla Ethereum Blockchain sisteminde yaratılır. Geliştiren kişiler de bu işlemler ardından kendi algoritmalarına geçiş yapmaları için token swap işlemi gerçekleştirir.

Token swap ve token Ethereum cüzdanından oluşturulan cüzdanlarına taşınır. Bu adım kapsamında cüzdan sahiplerinin yapması gereken işlemler değişiklik gösterir. Bu yüzden  token değişimi yapılacak tokenlerin tutulduğu borsaların duyuru alanları takip edilmelidir. Aktarılan bilgileri izlenerek swap gerçekleştirilebilir. Token hatası ne demek sorusuna yanlış transfer yapıldığı zaman ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Token İçin ICO Nedir?

Bir proje için sermaye oluşturma sürecinde ICO tanımlanır. Bu kapsamda token oluşturmak için sermaye hazırlama süreci içerisinde bulunuluyorsa TOKEN için ICO gerçekleştirilmektedir. İşlemde token için ICO oluşturularak token projesiyle ilgilenen yatırımcılara kripto para karşılığında dağıtılmaktadır. Yatırımcılar genel olarak ICO sürecine dahil olarak ilk günlerde de kar etmeye çalışmaktadırlar. ICO sürecinde tamamlanması ardındansa yatırımcılar tokenlerin oluşturduğu platform içinde yer alan hizmetlerden yararlanabilir, karşılığı alınabilir.

Token Sözleşmesi Nedir?

Coin ve token ayrımı anlaşıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Token’in var olabilmesi, işlemleri gerçekleştirebilmesi, işlemleri sunabilmesi için coinler’den farklı olsa da değer karşılığına sahip olması gerekmektedir. Token oluşması için Blockchain sisteminin baştan var edilmesi ise gerekmemektedir. Gaming token nedir sorusuna ise çevrimiçi oyun endüstrisinde tek ödeme çözümü olmak isteyenler için kripto para birimi projesi olduğunu söylemeliyiz. Ethereum ağı üzerinde işleyen, token’in dahil olduğu sözleşme döngüsü ele alınmalıdır. Sözleşme döngüsü şu şekildedir:

  • Token Oluşturma: Öncelikle token miktarı, firma, token değerleri, koşulları, özel detayları içeren kural listesi oluşturulur. Platform kullanıcılara açık hale geldiği zaman noter gibi hareket edecektir. Tüm işlemler koşullara uygun olacak şekilde gerçekleşme görevini üstlenecektir.
  • Token Alma: Herhangi bir yatırımcı token almak istediği zaman platforma gelir. İstediği token’ı seçerek ödemesini yapar. Sistem token olup olmadığını kontrol etmenin yanı sıra sunulan değerin uygunluğunu da kontrol eder. Tüm şartlar uygun olduğu zaman da token’i teslim alanına yollayacaktır. Platformda ki token sayısı da otomatik olarak azalır.
  • Token Transfer: Token alan kişiler istediği gibi kullanabilme hakkına da sahiptir. Tüm token transfer ücretleri akıllı sözleşmeler üzerinden yürütülmektedir. Ethereum cüzdanından başka cüzdana da token bulunan platform üzerinden transfer emri verilir. Akıllı sözleşmeler devreye girip işlemleri gerçekleştirir.

Popüler Tokenler Hangileridir?

Equity, Utility, Credit ve Combo 2021’in en dikkat çeken tokenler arasında bulunmaktadır. Bu listede Credit kredi verme amacıyla tanınan bir Token’dir. Token sahipleri ICO’larda sabit komisyon alma hakkına da sahiptir. Siastemde halka arz edilmesi de yatırımcılara kazandırmaktadır. Equity Token de faydalar sağlamaktadır. Credit Token ise yatırımcıların projelere kredi şeklinde borç verebilmesini sağlıyor. Proje başarılı olduğu zaman ek tokenlerde elde edilmektedir. Taraftar token nasıl alınır sorusuna uygulama üzerinden alınabileceğini söyleyebiliriz.

Token Sisteminde Ücretler Nasıldır?

Token sisteminde ücret dengesi sabit değildir. 1 Token ne demek sorusuna blok zincirde bulunan birim değerdir diyebiliriz. “Gas” olarak nitelendirilen ücretler bekleyen işlem sayısı, yapılan hesaplamalara göre belirlenir. Diğer yandan da token işlemi yapılırken ödeme istenilen gas tutarları belirlenebilmektedir. Örnek verecek olursak 100 dolarlık bir transfer yapılacaksa en çok 200 dolar ödeme yapılması sistem tarafından isteniyorsa kişiler transfer için 20 dolar ödemesini tamamlayıp transfer süresini daha uzun tutabilir. Bu kapsamda da transferden daha geç yararlanılır. Daha az miktarda “gas” ödemesi yapılır. Yüksek “gas” rakamlarıyla karşı karşıya kalanlarsa en acil şekilde transfer yapması gerekenlerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu