Kripto Para Dolandırıcılarına Karşı Alınacak Önlemler

Kripto paralarınızı güvende tutmak için almanız gereken önlemlere göz atın!

Hayatımıza hızlı giriş yapan kripto paralar göz kamaştırıcı, dikkat çeken performansları ile dolandırıcıların da iştahını kabartıyor. Yatırımcıların yüksek kar vaadinde bulunan kötü niyetli kişilerin odağına düşmeden gerekli önlemleri almaları gerekiyor. Yatırımcılara gerçek dışı vaatler veren çeşitli yapıların sözlerine itibar etmemek gerekmektedir. Bazen kişi veya grup bazen şirket olarak kendilerini tanıtıyorlar. Bu yapılar yüksek kar elde etme imkanı vadediyor.  Karı elde edebilmek için kişilerden dijital varlıklarını cüzdana yollamaları istenmektedir. Sorunlar tam bu noktada başlamaktadır.

Kullanıcılar bu noktada tüm paralarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabiliyor. Dolandırıcılar güven kazanıp daha büyük miktarlar çekebilmek için belli müddet belli oranlarda ödemeler yapabiliyor. Kötü niyetli kişilerin güven kazanma hamleleri anlaşılarak uzak durulması, bilinen aracı kurumlar dışında yabancı borsalara kaydolmamak gerekmektedir. Kişiler kendilerine ödeme yapıldığı zaman doğru yatırım yaptıklarını düşünerek fazla miktarlarda para yatırmaya başlamaktadır. Referans olarak başkalarının sisteme yönelmesi sağlanmaktadır. Coin dolandırıcılığı yapan kötü niyetli kişiler büyük tutarlar elde ettiği zaman ortadan kaybolmaktadırlar.

Yatırımcılar Nasıl Önlem Alabilir?

Yatırımlar yapılırken doğru bilgiler veren açık kaynaklar aracılığıyla hareket edilmelidir. Kripto para nasıl alınır araştırılmalıdır.  Kripto paraların fiyat performansları, alt yapıları, global işlem hacimleri incelenmelidir. Önemli veriler elde edildiği zaman temeli olmayan öngörüler gerçek dışı olağandışı yüksek kar vaatleri karşısında tedbirli olunmalıdır. Hiç tanımadığınız kişilerin verdiği cüzdanlara kripto para yollanmamalıdır. Bu gibi durumlarda gönderim yapılan cüzdanların sahipleri genellikle hukuk sisteminde denetlenmeyen, hesap sorulamayan yapıdadır. Gönderilen paralar geri alınamadığı zaman muhattap bulunmayacaktır. Kripto para mağdurları arasında olmamak için yüksek vaatlerde bulunan kişi, şirket, gruplar değerlendirilirken olumsuz durumlarda başvuru yapılabilecek yasal merciler olup olmadığı incelenmesi gerekir. Bir gün dolandırılma riskine karşı gidilirse ne yapılacağını bilmek, emekleri, birikimleri, insanların vicdanlarına bırakmamak açısından doğru bir yöntem olacaktır.

Yaygın Görülen Dolandırıcılık Yöntemleri

Uzmanlar kripto para birimi ve yeni kurulan şirketleri araştırırken bu şirketlerin blok zinciri desteğine sahip olup olmadığının, ayrıntılı işlem verilerini takip ettiğinin onaylanmasını istemektedir. Söz konusu şirketlerin arkasında gerçek kişiler olması gerektiği unutulmamalıdır. Kripto para teknolojilerinin en üst düzeyde kullanılması gerekmektedir. En sık görülen dolandırıcılık yöntemleri arasında;

  • Sahte web siteler
  • Sahte mobil uygulamalar
  • Dolandırıcılık e-postaları
  • Güvenilir olmayan tweetler
  • Sosyal medya güncellemeleri

Şu sıralar en sık görülen dolandırıcılık yöntemlerinden biri de ağ virüsüdür. Kripto ağ virüsü bilgisayar veya telefonunuza indirdiğiniz herhangi bir program/uygulama ile uykuya girer. Ardından kripto para transferi yaparken kopyalamış olduğunuz adres yerine virüsün yönlendirdiği ağ adresi kopyalanmış olur. Bu virüsü fark etmek çok güç bu yüzden kripto para aktarımı yapacağınız cihazda zararlı yazılım olmadığına dikkat edin. Eğer kafanızda soru işareti varsa yüklü miktarda transfer yapmayın. Parça parça yapmayı denemenizi öneriyorum.

Kripto Para Borsa Yetkilileri Hiçbir Zaman Size İlk Mesajı Göndermez!

Binance, OkEx, Poloniex, Paribu, BTCTürk gibi birçok kripto para borsasında yüzlerce çalışan bulunmaktadır. Özellikle bu borsalara ait Twitter, Instagram, Telegram gibi yerlerde hiçbir zaman resmî yetkililer size bildirim göndermez. 

Siz talep etmedikçe kendilerini borsa çalışanları, müşteri temsilci yetkilisi gibi göstermeye çalışan kişileri direkt engelleyin. Bu şahıslar tarafından gönderilen hiçbir gönderiyi kabul etmeyin.

Kripto Para Alım-Satımlarında Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Son aylarda adını sık duyduğumuz kripto para kavramı kadar kripto para dolandırıcılığı da çok boyutlu olarak ele alınması gereken bir konudur. İşi kuralına uygun olarak yapan güvenilir firmalar vardır. Firmalar kullanıcılara üye girişleri/login yapmalarının öneminden bahsetmektedir. Her platformda mutlaka başka şifreler tercih edilmelidir. 2 aşamalı doğrulama kullanılmalı, adres çubuğunda ziyaret edilmesi istenen sitelerin isimlerinin yazılı olduğundan emin olunmalıdır. Piramit şemaları, sanal karşı iş fırsatlarını duyuran e-postalar, web siteleri gibi kaynaklara kesinlikle güvenilmemelidir. Soğuk depolama, çoklu imza gibi cüzdan yönetimi yöntemleri güvenlik açısından oldukça önemlidir. İşin uzmanına danışmadan, güvenilir firmaları seçmeden yatırım yapılmamalıdır.

Sahte Web Sitelerinden Yapılan Dolandırıcılıklar ve Alınacak Önlemler

Kripto para dünyasının adını duymamızla birlikte internet üzerinden uzmanların bitcoin yorumlarını araştırmaya başlarız. Bazı web siteleri dolandırıcılık temeliyle kurulmuş olup dikkatimizi verdiğimiz kripto para gibi konularda ki zaaflarımızdan faydalanır. Site adreslerinde “https” ifadesi yer almıyorsa, URL link çubuğunda güvenliği gösteren küçük kilit simgesi yoksa daha dikkatli olunmalıdır.

Sahte Mobil Uygulamalara Karşı Neler Yapılabilir?

Kripto para birimi yatırımcıları Google Play, App Store üzerinden indirilen sahte uygulamaları kullandığı zaman dolandırıcılık mağduru olabilir. Paydaşlar çoğu zaman sahte uygulamaları hızlı şekilde bulup kaldırtabilir. Binlerce insan sahte kripto para uygulamalarını indirmiş durumdadır. Android kullanıcıları için riskler olsa da yatırımcılar risk faktörlerini göz önünde tutmalıdır. Uygulama metinlerine dikkat edilmeli, kaç kişi tarafından indirildiği incelenmelidir. Marka, farklı renk, hatalı logolar içerecek şekillerde özgün olup olmamasına bakılmaktadır. İndirme kararı bu şekilde yeniden değerlendirilerek dolandırıcılık mağduru olmamak için çalışılmalıdır. Bitcoin dolandırıcılığı şikayetlerinden sonuç alınamamaktadır.

Güvenilir Olmayan Paylaşımlardan Kaçınılmalı

Sosyal medyada ünlüler adına açılan sahte hesaplar mevcuttur. Kötü niyetli, sahte bot hesapların yaygın olduğu kripto para birimleri için aynı durum söz konusudur. Facebook veya Twitter üzerinden gelen tekliflere güvenilmemelidir. Özellikle tekliflerin imkansız gibi görünmesi durumunda daha dikkatli olunmalıdır. Kripto para dolandırıcılığı nereye şikayet edilir sorusuna siber suçlar kapsamına girdiğini, yurt içinden mi yurt dışından mı işlendiğinin tespit edilmesi gerektiğini söylemeliyiz. Sahte hesaplar hemen hemen tüm sosyal medya uygulamalarında mevcuttur.

Dolandırıcılık Amaçlı E-Postalar Açılmamalı

Logo, marka olarak aynı olmayan kripto para birimi şirketlerinden gelen maillere itibar edilmemelidir. E-postaların gerçek şirketlerle bağlantılı olduğundan emin olunmalıdır. Bu durumun kontrol edilebilmesi, gerçek insanların çalıştığı şirketleri tespit etme bakımından önemlidir. E-posta hakkında şüphe durumunda şirket çalışanlarına danışılmalıdır. Sahte e-posta, web sitesi fırsatlarına inanılmamalıdır.

ayı sezonu ne zaman başlar? başlıklı içeriğimiz ilginizi çekebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu