Binance ve Binance TR Farkı Nedir?

Binance Global ve Binance Türkiye borsaları arasında ne gibi farkların olduğu inceledik.

Türk kripto para kullanıcıları tarafından karışıklığa yol açtığı için “binance.com ile trbinance.com arasındaki farklar” konusunu inceleyip sizleri bilgilendirmek istedik.

Hem Binance Global hem de Binance Türkiye uygulamalarının mobil uygulama arayüzleri benzer olduğu için kullanıcılar tarafından karıştırılabilmektedir. İki uygulama arasında çok fazla fark bulunmakta. Gelin hep birlikte maddeler halinde bu farkları inceleyelim;

Binance TR Nedir?

Binance TR, trbinance.com linki ile tarayıcılardan giriş yapabileceğiniz gibi Binance TR mobil uygulaması ile de aynı bilgilerle giriş yapabileceğiniz yerli bir kripto para borsasıdır. Eylül 2020’de Türk kullanıcıları için hizmete açılmıştır.

Binance TR’ye yalnızca 18 yaşından büyük vatandaşlar üye olabilir. Kimlik onaysız işlem yapılmaz. trbinance.com, ülkemizdeki finansal mevzuata uygun olarak BN Teknoloji A.Ş. tarafından kurulmuştur.

Binance Global Nedir?

Binance Global, binance.com linki ile tarayıcılarınızdan giriş yapabileceğiniz gibi IOS ve Android tabanlı telefonlarınızdan Binance uygulaması ile de aynı bilgilerle giriş yapabileceğiniz dünya çapında bir kripto para borsasıdır.

B2017 yılında Chanpeng Zhao tarafından kurulan Binance, 13 farklı dilde hizmet vermektedir. Günümüzde dünyanın işlem hacmi en yüksek ve kullanıcı sayısı en fazla olan kripto para borsası konumundadır.

İlginizi çekebilir: Binance en yüksek referans kodu

Binance – Binance TR Farkları Nelerdir?

Bu içeriği tüm kripto para borsalarını deneyimlemiş bir trader olarak samimi bir dille yazacağım. Aynı şirkete ait iki farklı borsanın incelemesini XX maddede özetledik.

Para Yatırma Farkı

Binance TR’ye Ziraat Bankası ve Vakıfbank ile 7/24; diğer bankalardan ise EFT ile banka çalışma saatlerinde para yatırabilirsiniz. Sadece kendi adınıza açılan bireysel banka hesaplarından TL gönderme işlemi yapabilirsiniz.

  • Binance TR’ye banka hesabından para yatırırken herhangi bir komisyon ücreti ödemezsiniz.

Binance Global’e direkt olarak Papara ve Banka kartınızla para yatırabilirken Merkez Bankasının kripto paralara dair yayınladığı yönetmelikle birlikte Binance’e elektronik ödeme kuruluşları aracılığı ile para yatırma yasaklandı. Yani mayıs 2021’den itibaren Binance hesabınıza Papara ve kredi kartı ile para yatıramayacaksınız. Binance Global’e Paribu, Btctürk veya Binance TR hesaplarınızdan USDT ile para gönderebilirsiniz. 

Ben Binance TR’yi yalnızca Binance Global’e para aktarmak için kullanıyorum. TRC20 ağı ile USDT gönderimlerinden yalnızca 1$ komisyon bedeli alınmakta.

Para Çekme Farkı

Binance TR’ye Ziraat Bankası ve Vakıfbank ile 7/24; diğer bankalardan ise banka çalışma saatlerinde para çekme işlemleri yapabilirsiniz. Unutmayın yalnızca kendinize ait hesaplara para çekimi yapılmaktadır.

  • Binance TR’den banka hesabınıza para çekerken komisyon veya çekim ücreti altında herhangi bir ücret ödemezsiniz. Paribu, BtcTürk gibi borsalar 3 TL banka çekim ücreti almaktadır.

Binance Global’den direkt olarak banka hesabınıza para çekimi yapılmamaktadır. Paribu, BtcTürk veya Binance TR hesaplarınızı kullanarak para aktarımı yapabilirsiniz.

Ben Binance Global’den para çekimi için Binance TR uygulamasını kullanıyorum. TRC20 ağı ile USDT göndermede birkaç dakika içinde para geliyor. Binance çekim işlemlerinden 1$ komisyon alınmaktadır.

Kripto Para Çeşitliliği

Binance TR’de Nisan 2021 itibariyle 36 farklı kripto para bulunmaktadır. Yerli borsaya göre kripto para çeşitliliği fazla olmasına karşın dünya çapınca işlem yapılabilecek borsalara göre al-sat yapabileceğiniz coin sayısının düşük olduğunu söyleyebiliriz.

Binance Global’de Nisan 2021 itibariyle 262 farklı kripto para bulunmaktadır. Belli aralıklarla Binance yetkilileri, projesi beğenilen kripto paraları borsaya dahil etmektedir. Kripto para çeşitliliği fazla olduğu için Binance’in daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

Üyelik ve Kimlik Onayı

  1. Binance ve Binance TR’de kimlik onayı yapmadan para yatırma/çekme işlemi yapamazsınız.
  2. Hem Binance hem de Binance TR için iki farklı üyelik açmanız gerekmektedir.
  3. Kişisel bilgilerinizi doğru girmemeniz durumunda KYC onayı yapılmaz ve borsalarda alım-satım yapamazsınız.

Referans Sistemi

Referansın temelinde “kazan kazan” sistemi bulunmaktadır. Hem Binance’te hem de Binance TR’de referans sistemi bulunmaktadır. Referans sistemiyle kayıt olursunuz;

  • Yapacağınız işlemlerden daha az komisyon ödediğiniz için siz kazanırsınız.
  • Referans linkini paylaşan komisyon alacağı için o da kazanır.
  • Kullanıcı sayısı arttığı için Binance de kazanmaktadır.

Henüz Binance üyeliğiniz yoksa Binance %20 referans linkine https://accounts.binance.com/tr/register?ref=C15HJGN1 tıklayarak ömür boyu kullanabileceğiniz %20 komisyon indiriminden faydalanabilirsiniz.

(Kriptomaymunu ziyaretçilerine özel %20 komisyon indirimi + %25 BNB indiriminden yararlanmak için yukarıdaki bağlantıdan hemen üye olabilirsiniz.)

Güvenlik

Hem Binance hem de Binance TR maksimum güvenlik önlemlerinin bulunduğu altyapı sistemleri kullanmaktadır. Borsalar herhangi bir saldırıya maruz kaldıklarında kullanıcıların yatırımlarını SAFU ismi verilen sigorta ile güvence altına almıştır.

Binance & Binance TR, kripto paralarınızı üçüncü kişilerden korumak için Google 2FA, e-posta ve telefon onayı, beyaz liste gibi çeşitli önlemler almıştır.

Örneğin Binance hesabınızda Google Authenticator (2FA) kurulu ise hırsızlar hesabınızdaki kripto paraları aktarmak için cep telefonunuzu da ele geçirmesi gerekecektir. Bu yüzden mutlaka Google Authenticator uygulamasını kullanın.

Vadeli İşlemler

Vadeli bir başka deyişle kaldıraçlı işlemler short veya long pozisyonu girerek 125x’e kadar para kazanmanıza imkan veren Binance Global uygulamasıdır. Bir kripto para düşecek pozisyonu açtığınızda eğer o kripto paranın değeri düşerse kaldıraç oranına göre para kazanabilirsiniz. Tam tersi durumda yatırımınızın likit olma (sıfırlanma) ihtimali de bulunmaktadır.

Vadeli işlemler aşırı risklidir. Paranızın çok kısa bir sürede sıfırlanma riski bulunmaktadır.
  • Binance TR’de vadeli işlemler bulunmamaktadır.

Mobil Uygulama

Hem Binance’in hem de Binance TR’nin IOS ve Android tabanlı mobil uygulamaları bulunmaktadır. Cep telefonlarımız her an yanımızda bulunduğu için dilediğimiz zaman al-sat işlemi yapabiliriz.

Kripto Para Alım Satım Farkı

  • Binance TR’de kripto para alım satımı yaparken piyasa fiyatı ve limit emir kullanabilirsiniz. Aynı zamanda stop loss koyabilirsiniz.
  • Binance Global’de de aynı işlemleri yapabilirsiniz. Tek farkı Binance global’in daha fazla kullanıcısı olduğu için kripto para alım-satım işlemlerinde biraz daha avantajlı olursunuz.

Launcpad / Launcpool

Launcpad, Binance’in token çıkarma platformudur. Binance, yaklaşık ay bir token projesi üretmektedir. Haftalık/aylık BNB coin bulundurma ortalamanıza göre token alımı yapabilirsiniz.

Launcpool ise çıkarılan token’ların Binance’te listelenmeden önce BUSD veya BNB kilitleme (stake) işlemi yaparak kazanç sağlayabileceğiniz bir projedir.

  • Launcpad ve launcpool Binance TR’de yoktur. Yalnızca Binance global uygulamasında vardır.

Teknik Destek

Binance’i şu an için eleştirebileceğimiz tek konunun teknik destek olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar sürekli teknik ekibi genişletmek adına personel alımı yapsalar da kullanıcı sayısı çok olduğu için destek taleplerine günler sonra dönüş yapılmakta. Örneğin Binance global’de en büyük sorun kimlik onayı. Kullanıcılar özellikle yüz doğrulama işlemi yaparken çok fazla hata alıyor. Canlı destek kısmına sorunuzu yazmak için bile uğraş vermek zorundasınız.

Binance TR’de ise genellikle para yatırma/çekme işlemlerinde nadiren de olsa gecikmeler yaşandığı için sorunlar yaşanmakta. Binance TR’nin sosyal medya hesaplarından hızlı duyuru yapıldığı için endişelenmenize gerek yok.

Binance komisyon oranları başlıklı içeriğimiz ilginizi çekebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu