Kripto Para Madenciliği Nedir?

Kripto paralara olan ilgi, teknolojik gelişmelere de bağlı olarak her geçen gün artmaktadır. Özellikle 2009 yılında ilk kripto para olarak bilinen Bitcoin’in Satoshi Nakamoto adlı bir kişi ya da grup tarafından ortaya çıkarılması sonrasında hayatımıza çok farklı terimler girmeye başladı. Bu terimlerden bazıları kripto para madenciliği (mining), sanal para transferi, merkeziyetsiz para vb. şeklinde sıralanabilir. Peki, hayatımıza beklenmedik bir anda giren ve sonrasında da popülerliği zirve yapan bu kripto para aleminin temelindeki mining işlemi nedir? Kripto para madenciliği nasıl yapılır? Tüm bu sorulara ve madencilik işlemleri hakkında öğrenmeniz gereken detaylara gelin birlikte göz atalım.

Kripto para madenciliği, kullanıcıların gerçekleştirdiği işlemlerin güvenle tamamlanması ve birden farklı defterlere kaydedilmesi beraberinde doğrulanma imkânının tanınmasını sağlayan bir blockchain kütüğüne kayıt işlemidir. Madencilik tabiri ile tanıştığımız dönemlerde, kripto paraların henüz daha yeni yeni ortaya çıkmasından kaynaklı olarak, blockchain sistemine işlemlerin kaydedilmesi hemen hepimizin kullandığı bilgisayarlarda gerçekleştirilebiliyordu. Sonrasında daha fazla işlem ve beraberinde de daha popüler bir kripto para ağı insanların karşısına çıkınca, günümüz şartlarında madencilik için yüksek hızlı ve özel bilgisayarlar kullanılması gerekmeye başladı.

Madencilik için kullanılan bilgisayar donanımlarının bir süre sonra yorulması ve efektif çalışamaması, gelen elektrik faturaları, madencilik beraberinde kazanılan paraların yüksek karlı olmaması ve özellikle de madenciliğin giderek daha komplex hale gelmesi beraberinde, bu iş ile uğraşan kesim daha niş hale gelmiştir. Gerçekleştirilen mining işlemlerinde kullanıcılar blockchain üzerinde gerçekleşen tüm aktiviteleri görürler, doğrularlar ve son olarak benzersiz bloklara kaydederler. Madenciler tarafından oluşturulan bu blokların tamamlanması için hedef şifresinin doğru olarak çözülmesi gerekmektedir. Bu tamamlanma işlemi sonucunda ise işin sonlandırıldığına dair kanıt niteliğinde ortaya çıkan hedef şifresi (proof of work) ilk olarak hangi madenci tarafından tahmin edilmişse o blok için belirlenmiş kripto para madenciye ödenir.

Günümüz şartları düşünüldüğünde ise rekabet son derece artmış, kripto para madenciliği için farklı seçenekler tercih edilmeye başlanmıştır. Her ne kadar hala kişiler kendi başlarına kazım işlerini gerçekleştirebiliyor olsalar da, bu noktada emek fazla olurken, geçmişe göre getiriler ciddi derece de azalmıştır. Buna istinaden de kripto para madenciliği yapan kişiler güçlerini birleştirmek suretiyle kazanılan kripto parayı aralarında bölüşmeyi tercih etmektedir.

Çok fazla maddi imkanı olmayan ve özellikle bu iş için donanım dizemeyecek kişiler için ise günümüzde kripto para borsaları daha mantıklı bir seçenek niteliğinde olmuştur. Hali hazırda artan maliyet ve giderek zorlaşan madencilik işlemleri yerine, piyasada dolaşımda olan kripto paralar üzerinden alım satım işlemleri de gerçekleştirilebilir.

Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?

Kripto para madenciliğinin gerçekleştirilebilmesi için kişilerin karşısına farklı farklı yöntemler çıkmaktadır. Bu yöntemlerden hangisinin size uygun olduğunu belirlemeniz ardından siz de kripto para madenciliği yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak yine yukarıda da açıkladığımız gibi, son yıllarda bu alanda artan popülerlik beraberinde madencilik için daha kaliteli donanımlara ihtiyaç duyulurken, kar oranları da ciddi anlamda düşmeye başlamıştır.

Eğer madenciliği yeni duymuşsanız ve başlama hevesiniz varsa, ilk olarak yakınınızda bu işi yapan biri ile konu üzerinde tartışıp, ne kadarlık bir yatırım karşılığında ne kadar kazanabileceğinizi kestirebilirsiniz.

Kripto para madenciliği nasıl yapılır sorumuza dönecek olursak, aşağıda tüm yöntemleri kısa bir şekilde sizler için açıkladık. Bu yöntemleri inceleyerek size hangisinin daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

CPU Madenciliği

Madencilik yöntemleri arasında en eski olan ve birçok insan tarafından da ilk kez tecrübe edilmiş olan kripto para madenciliği CPU madenciliği olarak bilinir. İşlemcisi yüksek olan herhangi bir masaüstü bilgisayarında dileyen herkes bu madencilik türü ile mining yapmaya başlayabilir. Çok fazla donanım gerektirmemesi ve kolay bir şekilde uygulanabilmesi açısından en fazla kullanılan kazım yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu yöntem günden güne popülerliğini yitirmiş ve özellikle günümüzde çok fazla karlı işlemler yapmaya olanak sağlayamaz hale gelmiştir.

Özellikle enerji tüketimi konusunda sınırları zorlayan ve oldukça verimsiz olan CPU madenciliği aynı zamanda işlem hızı olarak da diğer yöntemlere göre hantal kalmaktadır. Ancak her ne olursa olsun, bu alanda ilk defa işlem yapacaklar için, madenciliğin temellerini öğrenmek adına hala tercih edilebilir bir yöntemdir.

CPU ile madencilik yapmak için yalnızca bir bilgisayar ve bu bilgisayarda mining işlemini gerçekleştirmek için de bir program yeterli olacaktır. Ancak her ne kadar gereksinimler az olsa da, günümüz şartlarında rekabet çok yüksek olduğu için, masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlarda CPU mining işlemlerinin gerçekleştirilmesi önerilmemektedir. Bu işlem türü ile kar etme ihtimaliniz çok düşüktür. Bunun yanı sıra bilgisayarınız madencilik işlemi sırasında aşırı ısınabilir, yanma kaynaklı donanım kayıpları dahi meydana gelebilir.

Zaten üç beş bir şeyler kazanmak için çıktığınız bu yolda, elinizdeki bilgisayarınızdan da olmamanız için bu yöntemden uzak durmanız çok mantıklı bir karar olacaktır.

GPU Madenciliği

Madencilik yöntemleri arasında en bilinen yöntemlerden birisi de GPU madenciliğidir. Bu madencilik yönteminin popülerlik kazanması özellikle düşük maliyet ve yüksek verim koşullarının sağlanması ile karşımıza çıkmıştır. Üstelik GPU madenciliğinin henüz yeni yeni yapılmaya başlandığı dönemlerde, donanım maliyetleri de oldukça düşüktü.

Bu yöntemde asıl görev ekran kartlarına düşmektedir. Zaten adından da anlaşılabileceği gibi, GPU mining işlemlerinde şifre çözücü olarak ekran kartları görev almaktadır. Ekran kartı yanında sistemin diğer bileşenleri ise işlemci, ana kart, soğutma elemanları ve teçhizat çerçevesi şeklinde sıralanabilir. Tüm bu bileşenlerin bir araya getirilmesi ve madencilik için uygun ortamın sağlanması hem düşük maliyetli hem de yüksek gelir sağlayan bir model olarak öne çıkar.

Ancak şunu da belirtmemiz gerekir ki, madenciliği yapılan kripto paranın piyasadaki dalgalanmaları, ekran kartlarının arz/talep miktarına göre çok ciddi fiyatlarla alıcı bulması gibi durumlar, sağlanacak gelirin düşüşüne de sebep olabilir.

Bir sonraki başlıkta yer alan bulut madenciliği yönteminde de aslında bir nevi GPU madenciliğinden yararlanılır. İnsanlara mining işlemi yapabilmeleri için imkân tanıyan şirketler bu mining işleminin reel hayatta yapılabilmesi adına GPU madenciliği teçhizatları kurarlar. Ancak buradaki fark şudur ki, şirketler çok ciddi alımlar beraberinde, uygun maliyetli ringler ve teçhizatlar ortaya çıkarabilirler. Hali hazırda birçok bulut madenciliği servisinde de en son aşama GPU donanımları kullanılır ve buna istinaden de hash hızı olarak tabir edilen kazım hızı oldukça yüksektir.

Bulut Madenciliği

Teknolojinin gelişmesi beraberinde kripto para madenciliği yöntemlerinin de gelişimi kaçınılmazdır. Özellikle verim artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi adına ilerlenen yolda ilk aşama CPU madenciliğinden GPU madenciliğine geçerek atılmıştır. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda, ikinci aşama ise GPU madenciliğinden Bulut madenciliğine geçiş evresidir. Bu aşamada teknolojinin farklı bir boyutu kullanılarak çağımıza son derece yakışan bir gelişme ile

Bulut madenciliği çağımız teknolojisine en çok yakışan ve popülerliği de oldukça yüksek olan bir madencilik türüdür. Yöntem genel olarak bir şirket tarafından satın alınan ve kullanıma uygun hale getirilen GPU donanımlarının internet tabanlı olarak kullanıcılara kiralanmasını kapsamaktadır. Yani kısacası bu durumda siz doğrudan bir GPU teçhizatı kurmakla uğraşmazsınız. Bir şirket size elindeki mining ringlerinden kiralar ve siz de bu durumun ne kadar getiri sağladığını ve sizin için ne kadar maliyetli olduğunu kolayca öğrenebilirsiniz.

Kripto para madenciliğine başlamak için zaman dilimi tamamen sizin tarafınızdan seçilebilir niteliktedir. Kiralama süresince kazandığınız kripto paralarınız hesabınızda birikir ve kiralama işlemi sonunda ödemeniz gereken tutar kazancınızdan düşerek net karınız belirlenir. Ancak bu noktada unutulmamalıdır ki, gelir gider durumları tam anlamıyla madencilik işlemine aracılık yapan şirketin kasasından gerçekleştirilmektedir. Yani şirketin iyi araştırılması ve kullanıcısına güven vermesi son derece elzemdir.

Kripto para piyasasının son derece popülerleşmesi ardından artan sanal para fiyatları ile madenciliğe olan yönelim artmış ve bunun beraberinde ortaya birçok farklı bulut madencilik şirketi çıkmıştır. Bu şirketlerden birçoğu merdiven altı şirket statüsünde olup, bu şirketlerden uzak durmanız son derece kritik öneme sahiptir. Allah korusun sonra bir bakmışsınız tüm emekleriniz boşa gitmiş. Sonuçta bir kazanç uğruna tüm bu durumları inceliyor ve bilgi sahibi olmak istiyorsunuz. Kim ister ki, o kadar emek verdikten sonra hem kazancından hem de cebindeki paradan olsun.

Bulut madenciliği tercih edilmesi durumunda genel olarak kişi yatırımını 12-24 ay arasında amorti etmektedir. Ancak bu tamamen istatistiksel bir veri olup, bu konuda kimsenin emin konuşması mümkün değildir. Çünkü kripto para piyasasında her bir para birimi anlık olarak ciddi değişimler gösterebilir, hatta ve hatta maliyetlerinizi bile karşılamayacak duruma gelebilir.

ASIC Madenciliği

Bu madencilik türü en güçlü mining yöntemi olması yanı sıra teknolojinin ortaya çıkardığı en güncel yöntemdir. İngilizce bir kısaltma olan ASIC’in açılımı “Application-Specific Integrated Circuits” olmakla birlikte, Türkçesi ile “Özel Olarak Tasarlanmış Devreler” şeklinde tanımlanabilir. Sistemin ön plana çıkan özelliği ise tam anlamıyla kripto para madenciliği için üretimi gerçekleştirilen bir sistem olmasıdır.

Özellikle GPU ve CPU gibi sistemlerle karşılaştırıldığında kripto kazım hızı ve kapasitesi son derece yüksektir. Ancak bu sistem kişiye özel bir sistem olmasından ötürü kripto para piyasasındaki dengeleri sarsıcı bir davranış da sergileyebilir. Bunu genel hatlarıyla daha iyi anlamanız için sadeleştirecek olursak, bir kişinin bu sistemi kullanıp pastadan en büyük payı aldığını göz önüne getirebilirsiniz. Bu sistemlerde de biraz o durumun ön plana çıktığı söylenebilir. Bu nedenle mining yapan kişiler arasında tercih edilme durumu pek hoş karşılanmaz.

Haksız rekabete neden olacağı düşünüldüğü için ASIC madenciliği kripto para topluluğu tarafından etik bulunmamış, hatta yasaklanması gerektiği bile düşünülmüştür. Bunun yanı sıra merkeziyetsiz para birimi olarak devrim niteliğinde olan kripto paraların, ASIC madenciliği beraberinde birkaç kişinin cüzdanında toplanabileceği ve bunun sonucunda da yine bir merkeziyetleşmenin ortaya çıkabileceği öne sürülmüştür.

Tüm bu madencilik türlerinden hemen her biri kazanç sağlamanıza yardımcı olabilir. Ancak her birinin kendine göre avantaj ve dezavantajları da mevcuttur. Bu noktada nasıl bir yol izlemeniz gerektiği tamamen sizin düşüncenize ve hedeflerinize bağlıdır. Eğer eldeki imkânlarla madenciliğin nasıl bir şey olduğunu keşfetmek istiyorsanız CPU madenciliği sizin için uygun olabilir. Öte yandan biraz yatırım yapabilecek bütçeniz varsa ve daha fazla gelir elde etmek istiyorsanız, bu durumda en doğru seçenek GPU madenciliği olacaktır. Bir başka seçenek olan Bulut madenciliği ise genellikle yatırım yapmak istemeyen ancak GPU madenciliğinin avantajlarından da yararlanmak isteyen kişiler tarafından tercih edilir.

Hangi Kripto Paranın Madenciliğini Yapmalıyım?

Yazımızın bu bölümüne kadar kripto para madenciliği hakkında genel hatlarıyla bilgiler edindiniz. Peki, hangi madencilik yöntemini seçeceğinize karar verdikten sonra, kripto paralardan hangisini kazmaya başlamalısınız? Bu sorunun cevabı da son derece kritik bir öneme sahiptir.

Örnek verecek olursak kazacağınız kripto para “Acoin” olsun. Bu kripto parayı kazarak cüzdanınızda biriktirirken, aynı zamanda fiyatının da borsa da gerilediğini düşünelim. Eğer anlık olarak kar etmek isterseniz, Acoin sizin maliyetinizi bile karşılayamayacak noktalara gelebilir. Tabi, bu noktada Acoin’in ileride yine değerlenebileceği durumunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Ancak hızlı sonuç ve doğrudan kazanç istiyorsak, bunun için doğru sanal para seçimi yapmamız gerekecektir.

İnsanlar arasında en çok bilinen ve ticareti yapılan iki kripto para Bitcoin ve Ethereum’dur. Bu iki sanal paradan ilki ve en eskisi olan Bitcoin, en zorlu madencilik sistemine sahip olanıdır. Özellikle uzun soluklu bir madencilik geçmişine sahip olan Bitcoin’in kazım hızı yavaşlamış, getirisi de bir o kadar azalmıştır. Dolayısıyla eğer madenciliğe Bitcoin ile başlarsanız, beklediğiniz geliri elde etmek için haftalar hatta aylar sonrasına kadar beklemeniz gerekebilir.

En bilinen diğer kripto para Ethereum hesaba katıldığında ise Bitcoin’e kıyasla daha kolay bir mining işlemi ile karşı karşıya kalınacaktır. Bu iki farklı kripto para piyasanın en başını çeken sanal paralar olarak ön plana çıkarken, sorun yaşamamanız açısından bu paralardan biri ile kazım işlemine başlamanız en doğru karar olacaktır. Öyle ki, farklı ve yeni yeni piyasada yer edinen bir kripto para ile mining işlemine başlarsanız, bu sanal paranın piyasadan ayrılması ya da batması durumunda tüm emekleriniz boşa gidebilir.

Eğer kripto para kazım işlemine başlamadan önce gelir ve gider hesaplaması yapmak isteseniz, CryptoCompare’in ücretsiz olarak kullanıcılarına sunduğu kar kripto para madenciliği kar hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Hali hazırda bu hesaplama aracı ile BTC, ETH, ZEC, ETC, DASH ve LTC kripto paralarının karlılık oranlarını inceleyebilirsiniz.

en güvenilir kripto borsaları başlıklı içeriğimiz ilginizi çekebilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu