Binance Smart Chain – BSC Nedir?

Hiç şüphesiz en bilinen kripto para borsalarından birisi de Binance borsasıdır. Özellikle insanlar arasında adından çokça söz ettiren ve işlem hacimleri incelendiğinde marketin büyük bir bölümünü elinde bulunduran Binance borsası yenilikçi bir tasarıma ve kullanıcı dostu bir ara yüze sahiptir. Öte yandan Binance kullanıcılarının platformun işlevselliğinden oldukça memnun kaldıkları da ortadadır. BSC olarak kısaltılan ve Binance Smart Chain olarak ortaya çıkan blok zinciri, Binance tarafından geliştirilen ve akıllı sözleşme işlevselliğini bünyesinde barındıran bir blockchain’dir. Bu blockchain aynı zamanda piyasada diğer bir isim ile Binance Chain 2.0 şeklinde de bilinir.

Binance Smart Chain zinciri yapılan çalışmalar ve geliştirmeler beraberinde ilk olarak 1 Eylül 2020 tarihinde ortaya çıkarılmıştır. BSC’nin ortaya çıkışındaki asıl amaç Binance Chain’in işlevselliğini artırmak ve çalışabilirliği daha üst düzeye çıkarmaktır.

Binance Smart Chain web sitesinde yer alan White Paper incelendiğinde blok zincirinin çalışma mimarisi PoSA olarak bilinen Proof of Staked Authority’ye sahip 21 doğrulayıcıdan oluşmaktadır.

Altcoinler arasında kullanılan blok zinciri açısından BSC’nin önündeki en büyük rakibin ise Ethereum olduğu bilinmektedir. Ancak Ethereum’un yoğun kullanımı beraberindeki ağır ilerleyen işlem süreçleri, yüksek ücretler ve ETH 2.0 ilerleyişinin yavaşlığı nedeniyle BSC günden güne popülerleşmeye devam etmektedir.

Yaklaşık olarak 5 saniyelik bir süreç içerisinde blok oluşturması ile bilinen BSC, bu hızı ile aynı zamanda kullanıcılarına düşük işlem maliyetleri de sunmaktadır. Ancak her ne kadar hızlı işlem ve düşük ücret ikilisini bir arada sunuyor olsa da BSC henüz diğer sistemlere göre yeni bir sistem olduğu için kullanıcıların çekimser tavırları ile de karşı karşıya kalmaktadır.

Yeni nesil bir sistem ile karşımıza çıkan BSC sistemine bağlanmak için Binance Chain Wallet uygulamasını kullanmak mümkündür. Google mağazasında yer alan eklentiyi tarayıcınıza indirebilir, kısa bir kurulum ardından MetaMask benzeri cüzdanınıza sahip olabilirsiniz.

BNB Token Nedir?

Uzun bir süre boyunca birçok farklı kripto paranın işlem gördüğü bir borsa olan Binance borsası, 2019 yılının Nisan ayı itibariyle kendi blok zincirini geliştirmeye karar vermiştir. Bu karar ardından gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde ise Binance Chain adı verilen bir blok zinciri ortaya çıkarılmıştır. Blok zinciri çalışmaları sonrasında Binance Chain’in en geniş merkeziyetsiz uygulaması olarak nitelendirilebilen Binance DEX piyasaya sürülmüştür.

Bütün bunlar beraberinde oluşturulan bu zincir içerisinde yaratılan token ise BNB token olarak adlandırılmıştır. Binance borsası ortaya çıkardığı bu blok zinciri neticesinde ürettiği BNB tokenleri kendi borsasında oldukça işlevsel bir kullanım imkanıyla kullanıcılarına sunmaktadır. Öyle ki, borsa içerisinde gerçekleştireceğiniz işlemlerde eğer elinizde BNB mevcutsa komisyon indirimlerinden yararlanabilirsiniz.

BSC Güçlü Yanları

Diğer blok zincirlerinin birçoğuna istinaden piyasa ile geç tanışan ve arkasında Binance borsasının gücünü bulunduran BSC’nin birçok güçlü yanı mevcuttur. Öyle ki, bu güçlü yanlar kullanıcıların birçoğunu cezbetmiş olacak ki, ortaya çıkışı ile birçok kullanıcı BSC kullanımına yönelmiştir. Bu yönelim arkasında yatan en önemli teşviklerden birisi de Binance borsasında kullanımı ile komisyon oranlarının düşmesine vesile olan BNB tokendir.

Genel hatlarıyla BSC blok zincirinin en bilinen güçlü yanları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Diğer birçok blok zincire nazaran daha düşük işlem ücretleri mevcuttur.
  • Yüksek performans sunması beraberinde yaklaşık her 3 saniyede bir kullanıcılar tarafından yeni bir blok üretimi gerçekleştirilebilir.
  • Güvenlik açısından oldukça gelişmiş olmakla birlikte emniyetli işlemler sunar.
  • Cross-chain DeFi transferlerinin gerçekleştirilmesine olanak sağlayan bir yapısı vardır.
  • Binance ekosistemi tarafından kısa süre içerisinde kendini kanıtlamıştır ve arkasında Binance borsası ve ekibinin avantajı mevcuttur.

BSC Zayıf Yanları

Her ne kadar Binance gibi büyük bir borsa tarafından geliştirilen bir blok zinciri sistemi olsa da, ortaya çıkmasından itibaren BSC sisteminin de bazı negatif noktaları mevcuttur. Kullanıcılarına genel olarak pozitif etkiler sunmayı hedefleyen Binance Smart Chain sisteminin zayıf yanlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Diğer blok zincirlere nazaran daha az bilinen bir sistemdir. Ancak ilerleyen yıllarda Binance borsası beraberinde popülerliği daha da arttıkça bu zayıf yön muhtemelen güçlü yönler kısmında yer almaya başlayacaktır.
  • Tüm ağ üzerinde yalnızca 21 onaylayıcı baskın bir etki gösterebilirken bu durum bazı kullanıcılar tarafından çekimser bir tutumla karşılanır.
  • Oluşturulan dökümantasyonlar kripto para dünyasında mevcut her seviye kullanıcı açısından uygun nitelikte değildir.
  • Sistemin kullanıcılara sunulan White Paper’ı teknik çözüm oluşturma açısından güçlü değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu