Chainlink (LINK) Nedir?

Chainlink, blok zinciri altyapısı üzerinde çalışan akıllı sözleşmeler ile günümüz dünyası arasında bir bağlantı kurmak ve hayatımıza akıllı sözleşmeleri entegre etmeyi hedefleyen merkeziyetsiz bir yapıdır.

Günümüz teknolojisinin geldiği nokta ve her geçen gün de hızla büyümesi beraberinde blokchain sistemi hayatımızda daha fazla yer edinirken, Chainlink, yeni gelişen bu yapı ile geleneksel finans araçları arasında bir köprü görevi görmeyi amaçlamıştır. Öyle ki, bu yapı sayesinde dijital para birimlerine uygun olmayan finansal veriler de dağınık defter teknolojisi olarak bilinen DTL teknolojisine uygun bir hale dönüştürülebilmektedir.

Zincir dışındaki verilerin blok zinciri üzerine işlenmesi (Oracle sistemi) için çalışmalarını yürüten Chainlink’in piyasa içerisinde mevcut kripto para birimine ise LINK adı verilmiştir. Ağdaki gerçekleşen işlemler sırasında bağlantı düğümlerini oluşturan operatörler için bu kripto para birimi ile ödeme yapılmaktadır.

Chainlink Kim Tarafından Geliştirildi?

Chainlink protokolü ilk olarak 2017 yılının Eylül ayında ICO (ilk token arzı) projesi olarak duyurulmuştur. Steve Ellis ve Sergey Nazarov’un kurucu ortakları olduğu bu projede başlangıç itibariyle 1 milyar tokenin arzı sağlanırken, yaklaşık olarak 32 milyon dolarlık bir gelir elde edilmiştir.

Elde edilen 32 milyon dolarlık gelirin yaklaşık %32’lik bir kısmı, sistemin ayakta durmasını sağlayacak olan ve blok zincir üzerindeki işlemler için düğüm noktaları oluşturan operatörlere gönderilmiştir. Diğer bir %30’luk kısım ise projeyi geliştirme ekibine aktarılmak üzere Chainlink içerisinde bırakıldı. Halka açık olarak gerçekleştirilen token satış işleminde ise geriye kalan yaklaşık %35’lik kısım da satış işlemi gördü.

1 Chainlink (LINK) Kaç Dolar?

chainlink
chainlink

Chainlink (LINK)

Price
$ 13.20

Chainlink’in Farkı Ne?

Chainlink, API’lerin kullanımı ile insanlara hizmetler sunan şirketler için son derece pratik çözümler ile hizmet verirken, bu sayede geleneksel finans ile kripto finansı birbiri ile etkileşimli hale getirmeye çalışmaktadır. API sistemlerinin blok zinciri sistemine entegrasyonunun sağlanması ardından gerçekleştirilecek olan işlemlerin güvenliği artarken, aynı zamanda dışarıdan yapılabilecek saldırılar ve müdahaleler de en aza inecektir.

Hayatımıza çok hızlı giren blok zinciri teknolojisine kısa sürede birçok şirketin adapte olabilmesi zordur. Bu nedenle Oracle adı verilen sistemler (Chainlink’de dahil) zincir dışındaki verilerin blok zincirine entegre edilebilmesi adına şirketlere destek verirler ve bu nedenle de daha fazla tercih edilirler.

Chainlink (LINK) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

2017 yılında arzının gerçekleşmesi ardından projeye olan ilgi artmıştır ve özellikle projenin LINK adı verilen para birimi borsalarda birçok kullanıcı tarafından yakın markaja alınmıştır. Ancak bu noktada her bir kripto para yatırımında olduğu gibi insanların akıllarına takılan bazı sorular vardır.

Genel anlamda Chainlink hakkında insanlar tarafından sıkça sorulan soruları aşağıda sizler için derledik. Bu soruları inceleyerek muhtemelen siz de Chainlink hakkında kafanızdaki soru işaretlerinden kurtulabilirsiniz.

LINK Madenciliği Yapılabilir Mi?

Chainlink geliştiricileri tarafından projelendirilen blokchain ağı, madencilik beraberinde LINK token üretimine ne yazık ki destek vermemektedir. Chainlink’in şirket bünyesinde token üretimi yapmasından ötürü LINK madenciliğinin yapılabilmesi mümkün değildir.

LINK Tokenler Hangi Cüzdanlarda Tutulabilir?

Chainlink projesinin para birimi olan LINK token altyapı olarak Ethereum tabanlı olan ERC-20 sistemini kullanır. Ethereum tabanlı bir sistem olduğu için de bu tokenin birçok cüzdan içerisinde saklanması mümkün olacaktır. Yani, Ethereum tarafından desteklenen her cüzdanda LINK tokenlerini saklayabilirsiniz.

Piyasada Toplam Kaç Adet LINK Mevcut?

Piyasaya girişi ile birlikte Chainlink tarafından maksimum 1 milyar tokenin üretilebileceği belirtilmiştir. Her geçen gün popülerliğinin artmasına bağlı olarak işlemler gerçekleştikçe piyasaya belli miktarlarda yeni Tokenler girmektedir. Şu an yazımıza devam ederken yaklaşık olarak piyasada gezen LINK token sayısı 431 milyon adet seviyelerindedir.

Chainlink (LINK) Nasıl Alınır?

Chainlink projesi piyasaya girişi ardından ciddi bir yatırım alması sonrasında birçok borsa ile anlaşma yapmış ve tokenlerini bu borsalarda sunmaya başlamıştır. İşlem hacmine yönelik incelemelerde bulunduğumuzda Binance, Coinbase ve Huobi borsaları LINK tokenin en fazla işlem gördüğü borsalar olarak sıralanabilir. Öte yandan eğer Türk borsalarından alım yapmak isterseniz de BTCTurk, Paribu ve Bitci borsaları LINK tokeni kullanıcılarına sunan Türk borsalarıdır.

Chainlink Hangi Ülkenin?

Chainlink’in kurucu ortaklarından olan Sergey Nazarov Rus kökenli olması ile bilinmektedir. Ancak kripto para dünyasında hizmet sunmak amacıyla açtıkları şirket, resmi kayıtlar incelendiğinde Cayman Adalarına kayıtlı bir şirkettir.

Chainlink’in Amacı Nedir?

Chainlink’in amacı genel hatlarıyla blok zinciri sistemi ile geleneksel finans işlemlerinin birbirine entegre edilebilmesidir. Blokchain sistemi ile finansal ödeme sistemleri arasında bir köprü niteliğinde bağlantı kurmayı hedefleyen Chainlink, eskiyen finansal sistemlerin güncel hale gelerek günümüz teknolojilerine ayak uydurması için çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Chainlink Nasıl Alınır?

Chainlink blok zinciri tarafından kullanıcılara madencilik yaparak token elde etme imkânı verilmediği için LINK token yalnızca kripto para piyasalarından alınabilir. Elinizdeki FIAT paraları kripto para piyasalarına göndermek suretiyle, bu kripto para borsaları üzerinden Chainlink Token alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu