IOTA Coin İncelemesi

IOTA Nedir?

IOTA tamamen nesnelerin internetine odaklanan bir kripto paradır. IOTA bir blockchain sistemi değildir. Tangle olarak adlandırılan kimliksiz ve merkezsiz bir dağıtım sistemini kullanarak yapılan işlemlerin doğrulanmasını sağlayan bir düğüm sistemidir. IOTA’nın amacı hayatımızda daima var olacak olan akıllı nesnelerin kullandığı verilerin hepsini kripto para borsasında satmaktır.

Örnek vermek gerekirse akıllı çamaşır makinenizi ele alalım. Makineniz internete bağlı ve sürekli olarak bir veri üretiyor. Harcadığı elektrik verisi, yıkama sırasında kullanılan suyun verisi gibi aklında tutabileceği verileri açık bir pazarda daha fazla veri sağlayabilecek olan başka bir çamaşır makinesine transfer yaparak gelir elde ediyor.  Sizce böyle bir sistem çok iyi olmaz mıydı? Hem karşınızdaki kişiye yarar sağlıyorsunuz hem de bu yarar sonucunda gelir elde ediyorsunuz.

IOTA Ne Zaman Ortaya Çıktı?

IOTA, 2015 yılında 4 kurucu ortakla birlikte kurulmuştur. Girişim o zamandan başlayarak büyüyerek ilerlemiş ve 25’den fazla ülkede ekip üyeleri yer almaya devam etmektedir. 2017 yılında IOTA için hızlı gelişmeler yaşanmaya başladı. IOTA’nın borsaya girmesi 2017 yılının Haziran ayında Bitfinex aracılığı ile olmuştur. IOTA’nın Flaş ağı Ethereum ve Bitcoin’den önce faaliyet görmeye başladı. Kasım ayında ise IOTA’nın vakfı, Alman kanunları çerçevesinde kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunu resmi olarak herkese duyurdu.

IOTA’da Madencilik Bulunmamaktadır

Blockchain bünyesindeki kriptoların çoğu madencilik yapabilmektedir fakat IOTA blockchain bünyesinde bulunmadığı için madencilik yapamaz. Madenciler olmadığından da ücret yok. IOTA kullanıcılara minimum masraf ile sınırsız verimlilik sunmayı amaçlamıştır. IOTA madenciliğinin olmaması bazı olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

  • IOTA’da madencilik olmadığı için IOTA miktarı diğer kripto paralar gibi ani değişim yaşamamaktadır. Bu da olası IOTA değerinde aniden oluşabilecek dalgalanma olmaması demektir.
  • Olumsuz tarafı ise kripto para madencilerinin madencilik yapamıyor olmasıdır.

IOTA Nasıl Çalışır?

Tangle sistemi mantığı ile çalışır. Bu sistemin çalışma mantığı şu şekildedir:

  • Bir işlem gerçekleştirmek için öncelikli olarak düğümde bulunan diğer iki işlemin onayının yapılması gerekir.
  • Bu durumda ağın güvenliği için bütün kullanıcıların katkı sağladığı anlamına gelir.
  • IOTA işlem yaparken yatırımcılardan işlem ücreti almamaktadır.

IOTA Hangi Borsalarda İşlem Görmektedir?

IOTA coin henüz çok az borsada alım satım işlemi görmektedir. IOTA satın almak istiyorsanız önce Bitcoin ya da Ethereum’unuz olmalıdır. Bu işlemler içinde Paribu ya da BTC Türk sitelerini kullanabilirsiniz. Bunun dışında IOTA’nın işlem gördüğü iki tane önemli borsa vardır. Bunlar Bitfinex ve Binance’dır. Diğer borsalar ise;

  1. Upbit
  2. Huobi Global
  3. OKEx
  4. FTX

IOTA Fiyatı

iota
iota

IOTA (IOTA)

Price
$ 0.316741

IOTA’nın Geleceği

Kripto paralar şimdilerde eski gösterişli günlerini geride bırakmış gözüküyor. Zirvede bulunan Bitcoin ve birçok altcoin bu düşüşler devam ettiği takdirde eski seviyelerine geri dönecekler. Bazı yeni oluşum sağlamaya başlayan kripto paralar ise daha yükselemeden ortadan kalkabilir. Şimdilik bu durum sadece bir varsayımdan ibaret. Çünkü internet var olmaya devam ettiği müddetçe piyasalar dibi gördüğü gibi aynı şekilde yükselmeyi görüp zirveye de yükselecektir. Bu senaryodan yola çıkarsak IOTA coinde düşüşe geçmiş bütün kripto paralar gibi yükselişe yeniden geçecektir. 

IOTA’ya Yatırım Yapılır Mı?

IOTA, kısa vadede kazanç elde etmek için uygun bir seçenek olarak gözükmemektedir. Bu yüzden şu anda doğru bir yatırım aracı değildir. Uzun vadede bakıldığı zaman ise kripto para piyasası yeniden yükselişe geçecektir. Bu noktada ise IOTA’nın avantajları ön plana çıkacaktır. İşlem hızını, işlemlerden ücret almamasını  ve güvenilirliğini hesaba kattığımız zaman ilerisi için iyi bir yatırım aracı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu